МВФ прогнозира спад на българската икономика с 4 процента тази година

...
МВФ прогнозира спад на българската икономика с 4 процента тази година
Коментари Харесай

Спад на българската икономика с 4 процента предвижда МВФ

МВФ прогнозира спад на българската стопанска система с 4 % тази година и 6 % растеж следващата година. Това заяви пред БТВ Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд.
„ Кризата е невиждана. Никога не се е налагало да спрем стопанската система, с цел да запазим здравето и живота на хората. Не сме имали рецесия с такава дълбочина от времето на Великата меланхолия. Прогнозираме, че в 170 страни тази година приходът на хората ще се свива “, сподели Кристалина Георгиева. „ През предходната рецесия част от света съумя да резервира растеж на стопанската система и да дръпне другите страни към напредък, в този момент съвсем всички страни са в криза “, сподели Георгиева, като добави, че не се знае какъв брой време вирусът ще е с нас, по кое време ще има лекуване и ваксина.
МВФ предвижда 3% спад на международната стопанската система за 2020 година. „ Ако доникъде на годината успеем да се оправим с рецесията, през 2021 година ще има растеж на стопанска система от 5,8 на 100, само че това ще е отчасти възобновяване “, сподели Кристалина Георгиева.
" Притеснява ни, че в случай че няма позитиви за ограничение на пандемията, положението на международната стопанска система може да е още по-тежко. Основният ни приоритет е да се засилят здравните системи на всички места по света, както и запазването на здравето на хората. Това е мъчно, изключително там, където бедността е огромна и концентрацията на популацията прави мъчно ограничението на общуването. Вторият приоритет е да се отбрани стопанската система - настояваме да се положат повече старания да не банкрутират компании и да не се усилва безработицата. Третият приоритет е да се готвим за възобновяване на стопанската система. Най-голямата заплаха са всеобщите банкрути, увеличение на безработицата и на неравенството, и оттова - увеличение на общественото напрежение. Затова през днешния ден би трябвало повече финансова мощност ", сподели още Кристалина Георгиева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР